Livrare in 24 h: 0722 455 662   |   comenzi@garajulmeu.com

Alegeti corect

Atunci cand cumparati o usa de garaj, sunt cateva lucruri care trebuie luate in considerare.

Exista mai multe tipuri de usi de garaj:

  • batante = usile clasice de garaj, care se deschid stanga-dreapta. De obicei portile de intrare in curte sunt batante;
  • basculante = o singura foaie de metal, care se da peste cap;
  • sectionale verticale = usa se rupe in 4 sau mai multe bucati si culiseaza pe sine, pe tavan. Este actionata de arcuri care pot fi: torsionale, situate deasupra golului de usa de garaj, sau longitudinale - de tractiune, situate de-a lungul sinelor, intr-o caseta, de o parte si de alta a usii de garaj.
  • culisante lateral = usa se deplaseaza pe o sina, pe o linie dreapta, in lateralul golului de garaj;
  • sectionale orizontal = usa se rupe in 4 sau mai multe bucati si culiseaza pe o sina ingropata, si una deasupra usii, de-a lungul unui perete lateral al garajului;
  • usile tip rulou, care actioneaza ca o jaluzea mai mare, care se ruleaza de-a lungul unui ax intr-o caseta superioara.

Usile batante, din tabla, sunt frecvent intalnite. Desi ieftine, sunt destul de putin fiabile, si sunt dependente de verticalitate stalpilor de sustinere. De aceea nu se recomanda sa fie montate in zone cu teren aluvionar, mlastinos, sau cu tendinte de alunecare, pentru ca, in timp, nu se vor mai inchide corect. In plus, daca balamalele de sustinere nu sunt corect dimensionate, mai devreme sau mai tarziu se vor rupe. Usile batante sunt foarte sensibile la vant si pot fi rupte cu usurinta de curenti mai puternici sau de vijelii. Deasemenea, sunt si mai greu de manevrat, iar o automatizare costa, in principiu, la fel de mult ca o usa sectionala intreaga.

Usile basculante, dintr-o singura foaie, sunt relativ usor de produs, si ieftine. Dar forma lor le face sensibile la orice forma de curent sau vant, care le poate indoi: de aceea nu este recomandat sa puneti o astfel de usa in zone deschise, sau unde sunt furtuni si vijelii. Un alt dezavantaj al acestui tip de usa e ca ocupa destul de mult spatiu, si, ca urmare micsoreaza spatiul util al garajului.

Cel mai mare avantaj al usii tip rulou e ca se poate monta pe orice fel de gol de garaj, iar restrictiile sunt minime. De obicei usile tip rulou se monteaza acolo unde nu exista spatiu pentru oricare alta varianta de mai sus, si de obicei sunt cu actionare electrica. Exista si o varianta de actionare manuala, pentru cazuri de urgenta, insa usile tip rulou nu sunt proiectate, de obicei, sa fie actionate manual. Usile tip rulou nu sunt recomandate pentru un trafic intens, si durata lor de viata e sensibil mai mica decat a celor sectionale. Nu ocupa mult spatiu, si nu mananca din spatiul util de garaj. Deasemenea, pot fi vopsite intr-o gama larga de culori, ceea ce le poate face deosebit de estetice. Deoarece sunt mai pretentioase in exploatare si service, si mai greu de fabricat si de montat, deci, implicit, si mai scumpe, usile tip rulou nu sunt de recomandat pentru orice fel de aplicatie, sau pentru orice buzunar.

Cele mai performante si ergonomice usi de garaj sunt cele sectionale. Din pacate, cele sectionale care culiseaza orizontal, desi spectactuloase, sunt foarte scumpe, si, ca urmare, rare. Cele verticale insa, sunt standard in inchiderea de usi de garaj in toata Europa de Vest si in America.

Usile pot fi actionate manual, cu lant, sau automat, cu un motor electric.

Usile de garaj pot fi dintr-o simpla foaie de tabla, fara izolare termica, sau izolate termic. Pentru climatul temperat continental, cu ierni geroase, si anotimpuri diferite, este recomandata usa izolate termic cu grosime de 40 de mm. Usile sectionale pot fi realizate si din lemn, insa acest material e mai pretentios si mai scump, si are dezavantajul necesitatii unei intretineri permanente. Usile din panou metalic cu spuma poliuretanica termoizolanta sunt varianta cea mai corecta pentru realizarea unei usi de garaj sectionale, iar pentru cei care doresc un aspect mai placut al usii, pe langa diversele tipuri de ferestre, se poate alege orice culoare, RAL, si un numar de imitatii de lemn.
„Mi-am pus usa de garaj cu niste baieti: am luat-o mai ieftin. Cand mi ...” Petrisor Ciurez, Slatina - vezi mai multe feed-back-uri de la clientii NCE!